Czarnuszka

 POLECAMY NASIONA CZARNUSZKI ORAZ OLEJ Z CZARNUSZKI



Czarnuszka jest rośliną o charakterystycznych, czarnych nasionach. Przypisuje się im właściwości przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz przywracające równowagę psychiczną. Ważną właściwością prozdrowotną czarnuszki jest niszczenie komórek nowotworowych.
Czarnuszka to oleista roślina, z której korzystano już w starożytnym Egipcie. Nic jednak dziwnego, bo nasiona tak zwanego złota faraonów (inna nazwa czarnuszki) dostarczają wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa do różnych dań, w lecznictwie oraz kosmetyce. Czarnuszka wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, m.in. działa przeciwzapalnie, antynowotworowo oraz przeciwdepresyjnie. Dziś uprawia się ją głównie w południowej Europie.
Właściwości odżywcze czarnuszki
Ważnymi związkami są nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz olejek lotny, który zawiera ważny składnik aktywny – tymochinon o właściwościach przeciwnowotworowych.
Czarnuszka dostarcza również substancji przeciwutleniających, takich jak: flawonoidy, beta karoten, witamina E. Ich działanie polega na hamowaniu procesów oksydacyjnych, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, a także hamują procesy starzenia się skóry. W czarnuszce znajdują się również witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, cynk, selen, żelazo.
Właściwości lecznicze i prozdrowotne czarnuszki
Właściwości lecznicze czarnuszki wykorzystywane są w medycynie od starożytności. Jej nasiona uważane były za lek na wszelkie choroby i dolegliwości. Obecnie znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce i świecie kulinarnym. Nasionom czarnuszki przypisuje się właściwości przeciwwrzodowe, gdyż zmniejszają ryzyko uszkodzeń błony śluzowej żołądka. Są wykorzystywane w leczeniu schorzeń alergicznych, takich jak: atopowe zapalenie skóry oraz astma alergiczna. Czarnuszka powinna być stosowana przez osoby z anemią. Związki obecne w jej nasionach przyczyniają się do podnoszenia poziomu erytrocytów i hemoglobiny, a przy tym wspomagają proces leczenia niedokrwistości.
Czarnuszka działa korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy. Ma właściwości przeciwdepresyjne, prowadzi do polepszenia ogólnego samopoczucia i poprawy zdolności poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji. Obniża poziom stresu oksydacyjnego, który może skutkować rozwojem wielu poważnych chorób. Czarnuszka korzystnie wpływa na uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi, przyczyniając się do jego obniżenia. Z tego powodu jej nasiona powinny pojawić się w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto hamuje wzrost stężenia homocysteiny – związku, który może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Do właściwości prozdrowotnych czarnuszki zalicza się również regulowanie poziomu glukozy we krwi, dlatego przypisuje się jej działanie przeciwcukrzycowe.
W medycynie niekonwencjonalnej nasiona czarnuszki wykorzystuje się również do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, którym towarzyszą: nieżyt nosa i kaszel. Stosowanie czarnuszki ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych oraz pozwala na zmniejszenie ilości wydzielanego śluzu. W nasionach czarnuszki występują olejki eteryczne, które prowadzą do wspomagania pracy oskrzeli, gdyż przyczyniają się do ich rozszerzenia. Z tego powodu czarnuszka wskazana jest w przebiegu zapalenia oskrzeli.



Warto również dodać, że już pół łyżeczki oleju z czarnuszki, przyjmowanego na czczo i regularnie, podnosi odporność. Już po upływie około czterech tygodni wzrośnie aktywność układu immunologicznego o ponad 70%.
Czarnuszka jest rośliną o charakterystycznych, czarnych nasionach. Przypisuje się im właściwości przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz przywracające równowagę psychiczną. Ważną właściwością prozdrowotną czarnuszki jest niszczenie komórek nowotworowych.
Czarnuszka to oleista roślina, z której korzystano już w starożytnym Egipcie. Nic jednak dziwnego, bo nasiona tak zwanego złota faraonów (inna nazwa czarnuszki) dostarczają wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa do różnych dań, w lecznictwie oraz kosmetyce. Czarnuszka wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, m.in. działa przeciwzapalnie, antynowotworowo oraz przeciwdepresyjnie. Dziś uprawia się ją głównie w południowej Europie.
Właściwości odżywcze czarnuszki
Czarnuszka to roślina, która ma specyficzne białe lub niebieskie kwiaty oraz czarne, trójgraniaste nasiona. Inne nazwy czarnuszki to: kminek egipski, czarnucha, kmin czarny. W składzie tej rośliny znajduje się wiele wartościowych substancji o działaniu aktywnym. Ważnymi związkami są nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz olejek lotny, który zawiera ważny składnik aktywny – tymochinon o właściwościach przeciwnowotworowych.
Czarnuszka dostarcza również substancji przeciwutleniających, takich jak: flawonoidy, beta karoten, witamina E. Ich działanie polega na hamowaniu procesów oksydacyjnych, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, a także hamują procesy starzenia się skóry. W czarnuszce znajdują się również witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, cynk, selen, żelazo.
Właściwości lecznicze i prozdrowotne czarnuszki
Właściwości lecznicze czarnuszki wykorzystywane są w medycynie od starożytności. Jej nasiona uważane były za lek na wszelkie choroby i dolegliwości. Obecnie znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce i świecie kulinarnym. Nasionom czarnuszki przypisuje się właściwości przeciwwrzodowe, gdyż zmniejszają ryzyko uszkodzeń błony śluzowej żołądka. Są wykorzystywane w leczeniu schorzeń alergicznych, takich jak: atopowe zapalenie skóry oraz astma alergiczna. Czarnuszka powinna być stosowana przez osoby z anemią. Związki obecne w jej nasionach przyczyniają się do podnoszenia poziomu erytrocytów i hemoglobiny, a przy tym wspomagają proces leczenia niedokrwistości.
Czarnuszka działa korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy. Ma właściwości przeciwdepresyjne, prowadzi do polepszenia ogólnego samopoczucia i poprawy zdolności poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji. Obniża poziom stresu oksydacyjnego, który może skutkować rozwojem wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów. Czarnuszka korzystnie wpływa na uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi, przyczyniając się do jego obniżenia. Z tego powodu jej nasiona powinny pojawić się w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto hamuje wzrost stężenia homocysteiny – związku, który może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Do właściwości prozdrowotnych czarnuszki zalicza się również regulowanie poziomu glukozy we krwi, dlatego przypisuje się jej działanie przeciwcukrzycowe.
Nasiona kminu czarnego dostarczają substancji o właściwościach przeciwnowotworowych, które niszczą komórki nowotworowe, a jednocześnie nie uszkadzają komórek zdrowych. Uważa się, że chronią one przed takimi chorobami nowotworowymi, jak: białaczka, rak piersi, szyjki macicy, okrężnicy, prostaty oraz gruczolakorak krtani i trzustki.
W medycynie niekonwencjonalnej nasiona czarnuszki wykorzystuje się również do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, którym towarzyszą: nieżyt nosa i kaszel. Stosowanie czarnuszki ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych oraz pozwala na zmniejszenie ilości wydzielanego śluzu. W nasionach czarnuszki występują olejki eteryczne, które prowadzą do wspomagania pracy oskrzeli, gdyż przyczyniają się do ich rozszerzenia. Z tego powodu czarnuszka wskazana jest w przebiegu zapalenia oskrzeli.
Warto również dodać, że już pół łyżeczki oleju z czarnuszki, przyjmowanego na czczo i regularnie, podnosi odporność. Już po upływie około czterech tygodni wzrośnie aktywność układu immunologicznego o ponad 70%.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

AMALAKI - Tradycyjne owoce indyjskie

Orzechy brazylijskie

HARA CHIWDA