MIESZANKA STUDENCKA
DOSKONAŁA PRZEKĄSKA - MIESZANKA STUDENCKA - 500 G / 1000G
1.ORZECHY LASKOWE
Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych. Co ważniejsze orzechy te wzmacniają śledzionę i żołądek, poprawiają jakość krwi – zalecane szczególnie dla dzieci i ludzi chorych na anemię; wzmacniają układ nerwowy, zalecane przy intensywnej pracy umysłowej.
2. DAKTYLE
Podstawową zaletą daktyli jest fakt, że są bogatym źródłem witamin A, C (14 mg/100g), E i niektórych witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Zawierają również potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Daktyle mają większą wartość energetyczną niż mięso wołowe, kurczak czy chleb,
Masz kaca? Zjedz daktyle! Pozostaw na noc daktyle moczone w wodzie. Wypij rano tą wodę.
3.RODZYNKI
Rodzynki są doskonałą alternatywą dla żeli sportowych, poza tym zawierają także błonnik i mikroelementy, nie mają żadnego dodatku cukru, sztucznych aromatów i barwników
Są one dość dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny się znaleźć w diecie cierpiących na zaparcia. Zawierają też magnez i witaminy z grupy B, pomagają więc w utrzymaniu koncentracji. Ponadto w ich skład wchodzą witaminy C oraz E, a także potas, cynk i żelazo. Te składniki poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność.
4. MIGDAŁY
Są dobre na:
-przeziębienia
-nadciśnienie tętnicze
-choroby oskrzeli i płuc
-wysoki poziom cholesterolu
Są bogatym źródłem:
-wapnia,magnezu,białka i cynku
-witamin: B2 i E
-fenoloftaleiny(chemia w gimnazjum)
Migdały zawierają L-fenyloalaninę (aminokwas), która poprawia sprawność umysłową, a także łagodzi stany depresyjne. Fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym, którego organizm nie potrafi wytwarzać i który należy dostarczać wraz z pożywieniem.
5.ORZECHY NERKOWCA
Zawierają:
zdrowy tłuszcz (40-60%),
- białko,
- skrobie, - fosfor, - magnez, - wapń, - żelazo, - cynk. - witaminy PP, A, E i z grupy B.
Regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają atakom serca oraz chorobie wieńcowej. Pobudzają pracę mózgu oraz łagodzą stany depresyjne.
6.ŻURAWINA
W niej znajdziemy
-sód, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo
-witaminy: B2,B1 i B6
Zawarte w żurawinie związki antyoksydacyjne mają bardzo silnie działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Żurawina powinna się stać się ważnym składnikiem diety osób dbających o serce – jej działanie porównuje się do właściwości czerwonego wina, idealnego w przeciwdziałaniu chorobom układu krążenia.
NIE MA CO DŁUŻEJ CZEKAĆ DLA TAK ZDROWEJ PRZEKĄSKI

Komentarze
Prześlij komentarz