SIEMIĘ LNIANE ZŁOTE

 SIEMIĘ LNIANE ZŁOTE

Len to płaskie nasiona o wielości 2-3 mm. Po zalaniu wodą zwiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Len ma dużą zawartość błonnika pokarmowego i białka.

Siemię lniane można wykorzystać jako dodatek do musli, jogurtu, sosów, sałatek, zup, wypieków (np. chleba czy owsianych ciasteczek), a nawet do kanapki. Najczęściej ziarna lnu spożywa się po namoczeniu ziaren - 2 łyżeczki lnu zalać połową szklanki wody, gotować przez 15 minut. Spożywać 2-3 razy na dobę.

* Wysoka zawartość błonnika pokarmowego

Składniki
Ziarno lnu złote (złote siemię lniane)

Ważne : Siemię lniane w formie nieprzetworzonych nasion zawiera najwięcej witamin i składników odżywczych, jednak ich większą przyswajalność obserwuje się w przypadku zmielonych nasion oraz oleju lnianego. Obróbka termiczna i mielenie sprzyjają przebieganiu procesów utleniania witamin. Z tego względu najlepiej mielić siemię lniane w domu, bezpośrednio przed użyciem.

BŁONNIK - stanowiący ponad jedną czwartą masy nasion lnu, w tym również błonnik rozpuszczalny w wodzie - działa korzystnie na florę bakteryjną jelit, a do tego obniża cholesterol

LIGNANY - wykazują działanie przeciwnowotworowe i działają osłonowo na wątrobę;
LIGNINA SDG - wzmaga przyrost masy kostnej i ma korzystne działanie na gospodarkę hormonalną kobiet;
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA - stanowią nawet 60 proc. składu tłuszczów obecnych w siemieniu lnianym, dzięki czemu siemię jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych tych kwasów; regularnie dostarczane do organizmu kwasy omega-3 sprzyjają obniżaniu poziomu trójglicerydów

Substancje śluzowe - są obecne w nasionach lnu i zmielonym siemieniu lnianym, uwidaczniają się po dodaniu wody i nadają mieszance charakterystyczną, lepką konsystencję; śluzy roślinne pozytywnie wpływają na układ pokarmowy

Witaminy, w tym kwas foliowy, witamina C, witamina E, witamina K, niacyna (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).

Siemię lniane w ziarnach jest naturalnym źródłem:
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

AMALAKI - Tradycyjne owoce indyjskie

Orzechy brazylijskie

HARA CHIWDA