ŻURAWINA

 ŻURAWINA - ZAMIAST CHIPSÓW , NA DLUGIE JESIENNO-ZIMOWE WIECZORY

ŻURAWINA SUSZONA - WŁAŚCIWOŚCI
Dzięki diecie bogatej w suszoną żurawinę można uniknąć zakażeń dróg moczowo-płciowych, których najczęstszą przyczyną są bakterie Escherichia coli. Przenikając do śródbłonka dróg moczowych, powodują stany zapalne. Zawarte w żurawinie kwasy mają działanie antyadhezyjne – redukują „przyczepność” bakterii, dzięki czemu są one wydalane z moczem. Na tej samej zasadzie żurawina utrudnia rozwój choroby wrzodowej – bakterie Helicobacter pylori nie gromadzą się w ścianach żołądka i dwunastnicy.
Obecne w suszonej żurawinie kwasy są skuteczne w profilaktyce i leczeniu kamieni nerkowych. Chronią przed ich powstawaniem, zapobiegają tworzeniu się nierozpuszczalnych związków z udziałem jonów wapnia i fosforu oraz alkalizują mocz, powodując lepszą rozpuszczalność większości sybstacnji. Suszona żurawina przeciwdziała również chorobom dziąseł oraz powstawaniu płytki nazębnej i rozwojowi próchnicy.
W związku z zawartością silnych antyoksydantów suszona żurawina jest zalecanym elementem diety antynowotworowej. Jej spożywanie ogranicza też ryzyko rozwoju chorób Parkinsona i Alzheimera oraz innych chorób neurodegeneracyjnych, czy wielu innych schorzeń do których powstania przyczyniają się wolne rodniki tlenowe (np. zaćmy).
Własności antyoksydacyjne suszonej żurawiny wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Regularne spożycie owoców podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) i redukuje poziom „złego” cholesterolu (LDL). Zapobiega również powstawaniu zakrzepów, tym samym hamuje postęp procesów miażdżycowych. Oznacza to ograniczenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Spożywanie suszonej żurawiny ma korzystny wpływ na układ pokarmowy ze względu na jej własności probiotyczne. Zawarte w tych owocach substancje stymulują wzrost mikroflory jelitowej (bakterii z rodziny Lactobacillus), a jednocześnie wykazują działanie antybiotyczne wobec szkodliwych drobnoustrojów pokarmowych. Pomagają zwalczać zatrucia pokarmowe, biegunki, zaparcia.
PAMIETAJMY O NIEJ W SWOJEJ DIECIE

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

AMALAKI - Tradycyjne owoce indyjskie

Orzechy brazylijskie

HARA CHIWDA