CZARNA SÓL
Witajcie , skoro była kurkuma , to jest i czas na SÓL - tym razem CZARNA SÓL
Kala namak cechuje charakterystyczny kolor i zapach. Surowce do produkcji czarnej soli pozyskuje się z kopalń w Bangladeszu, Indiach, Nepalu i Pakistanie. Cechuje się ona charakterystycznym zapachem przypominającym zapach jaj. Z tego względu chętnie wykorzystywana jest w potrawach wegetariańskich.
Dostępna jest w postaci mielonej, kryształów oraz w płatkach. Wykorzystywana jest także w kosmetyce m.in. jako dodatek do peelingów do ciała. Można wykonać w domowych warunkach mydło z czarną solą himalajską lub dosypać ją do kąpieli.
Aby przygotować wegański majonez należy zaopatrzyć się w mleko sojowe – najlepiej fortyfikowane, sok z cytryny, musztardę, olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i czarną sól himalajską. Napój sojowy należy wówczas miksować z sokiem z cytryny do momentu spienia. Kolejno należy dodać czarną sól oraz musztardę i dalej miksować około 2-3 minuty. Na samym końcu stopniowo dodawać olej i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Dla odmiany polecamy zamienić sobie białą sól na czarną mieloną.
OPAKOWANIA W SHIVA STUDIO ZDROWIA -100g

Komentarze
Prześlij komentarz