GARAM MASALA

 Skoro jesteśmy przy przyprawach , nie może zabraknąć

GARAM MASALA




Czy lubicie rozgrzewającą i aromatyczną kuchnię ??
OTO PODPOWIEDŻ NA PYSZNĄ ZUPĘ LUB OBIAD
Przyprawa garam masala to mieszanka powszechnie wykorzystywana w daniach kuchni indyjskiej. Składa się m.in. z: kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego i cayenne, kardamonu, goździków, cynamonu itp. Powinna być dodawana pod koniec gotowania lub służyć do marynowania.

Przyprawa garam masala jest jedną z najbardziej popularnych w kuchni indyjskiej. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom zarówno mięsnym, jak i jarskim.
Garam masala to przyprawa o cennych właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje działanie antynowotworowe, rozgrzewające i wzmacnia ogólną odporność organizmu. Wiele zawartych w niej składników to doskonałe źródła antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, wykazujące działanie nowotworowe i przyspieszające starzenie się. Garam masala zapobiega zaparciom, usprawnia proces trawienia przez zwiększenie wydzielania soków trawiennych, obniża stężenie lipidów we krwi, likwiduje wzdęcia i niestrawność. Poprawia metabolizm, zapobiega gromadzeniu się toksyn w organizmie przez pobudzenie detoksykacji. Ze względu na zawartość cynamonu garam masala zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i obniża poziom cukru we krwi. Stąd też polecana jest diabetykom. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Przyprawa indyjska garam masala zmniejsza tworzenie się skrzepów w żyłach i przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego krwi. W ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej, poprawia samopoczucie psychiczne i daje poczucie szczęścia.

PODAJEMY PRZEPIS NA AROMATYCZNEGO KURCZAKA GARAM MASALA , AROMATYCZNA I SZYBKA DO ZROBIENIA POTRAWA.

Składniki:

1 kg filetów z kurczaka,
400 ml śmietany 18%,
½ pęczka koperku,
1 łyżka curry do marynaty,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka przyprawy garam masala,
szczypta soli,
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
4 łyżki oliwy z oliwek.

Mięso myje się, wyciera papierowym ręcznikiem, kroi w średnią kostkę. Wszystkie elementy marynaty wsypuje się do miski i dokładnie miesza. Następnie wrzuca się do niej kurczaka, miesza tak, by pokrył się przyprawami. Mięso odstawia się do lodówki na kilka godzin. Na rozgrzaną patelnię wykłada się kurczaka i smaży na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie dusi się je przez kwadrans pod przykryciem na małym ogniu. Dodaje się śmietanę i miesza, by powstał sos. Całość dusi się jeszcze przez 5 minut. Po wyłożeniu na talerz posypuje się posiekanym koperkiem. Doskonale komponuje się z ryżem.

SHIVA STUDIO ZDROWIA POSIADA W OFERCIE GARAM MASALA - 100G 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

AMALAKI - Tradycyjne owoce indyjskie

Orzechy brazylijskie

HARA CHIWDA