Kozieradka

Witajcie kochani  dzisiaj nadal orientalna propozycja zdrowotna

W opakowaniu 500g - mielona - 10zł




Kozieradka to roślina, która od wieków znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Najczęściej wykorzystywana jest ona jako aromatyczna przyprawa do potraw. Jednak ma ona również właściwości lecznicze. W medycynie może być stosowana jako preparat wspomagający leczenie choroby wrzodowej lub obniżenie poziomu cukru we krwi.

Obniża poziom cukru we krwi przez zwolnienie opróżniania żołądka, co opóźnia wchłanianie węglowodanów i w konsekwencji transport glukozy. Zmniejsza ciśnienie krwi (między innymi przez obecność błonnika oraz 4-hydroksyizoleucyny). Łagodzi i zmniejsza również stany zapalne i infekcje. Ma właściwości wykrztuśne – pomaga przy chorobach zatok i płuc.

Kozieradka jest dobrym źródłem selenu, żelaza, krzemu. Stymuluje wytwarzanie śluzów, dzięki czemu pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyny z dróg moczowych.

Kozieradka według niektórych podwyższa poziom testosteronu, uważana jest za naturalny afrodyzjak. Poza wpływem na samopoczucie i pewność siebie, może przyczyniać się do zwiększenia efektów w czasie treningów siłowych. Wyższy poziom testosteronu usprawnia spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyspiesza budowanie mięśni. Posiada działanie żółciopędne, mlekopędne, moczopędne i rozkurczowe. Pobudza również wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Pomaga w regulacji wypróżniania, pobudza regenerację tkanek, aktywuje procesy wytwarzania krwinek czerwonych. Dzięki zawartości fosfolipidów, choliny i betainy oraz sitosterolu kozieradka działa lipotropowo i przeciwmiażdżycowo.

Kozieradkę znajdziemy w składzie mieszanki curry oraz indyjskiej mieszanki pięciu przypraw. Występuje także w niektórych mieszankach do ryb. Nasiona kozieradki są składnikiem oryginalnego przepisu na chałwę, może być również dodana do mąki w celu uzyskania pikantnego chleba

Można stosować ją doustnie w formie odwaru. Należy zalać 1 lub 2 łyżeczki nasion i pozostawić do ostygnięcia (30 minut). W celu pobudzenia łaknienia można pić otrzymaną herbatę przed posiłkami. Nie istnieją przeciwwskazania do takiej formy podawania kozieradki. Napary pobudzają miogenezę (rozwój tkanki mięśniowej), wzrost tkanki chrzęstnej, kostnej i łącznej właściwej.

ZAPRASZAMY DO STUDIO ZDROWIA przez fb lub allegro , jeśli nie możecie wyjść z domu 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

AMALAKI - Tradycyjne owoce indyjskie

Orzechy brazylijskie

HARA CHIWDA