Ksylitol (cukier brzozowy)

 Ksylitol (cukier brzozowy) to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która obok sorbitolu, mannitolu, erytritolu i maltitolu należy do grupy polioli, czyli "alkoholi cukrowych" – węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Takie właściwości ksylitolu sprawiają, że jest on polecany zwłaszcza diabetykom i osobom walczącym z nadwagą.





Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można znaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej występuje jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można także gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a także pasty do zębów i aerozole do nosa.

Ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego względu jest polecany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę, lecz także dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – "wypłukuje" z organizmu sole mineralne, w tym wapń.

Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie - hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Z tego względu ksylitol jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, gdyż ten tylko "dokarmia" bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

AMALAKI - Tradycyjne owoce indyjskie

Orzechy brazylijskie

HARA CHIWDA