NASIONA CHIA
Propozycja od nas na zdrowe śniadania lub podwieczorek i gdy jest ochota na jakiś smaczny deser
NASIONA CHIA
Te niepozorne, małe ziarenka zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, wapnia i żelaza, a w dodatku są smacznym dodatkiem do wielu dań i deserów.
Bogactwo składników, m.in. kwasów omega-3, powoduje, że nasiona szałwii hiszpańskiej znakomicie wspierają pracę mózgu - poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają proces trawienia, a dzięki dużej zawartości błonnika są idealne dla osób chorych na cukrzycę. Ponadto są znakomitym źródłem białka dla wegetarian oraz - dzięki obecności wapnia i fosforu, dbają o dobry stan naszych kości i zębów.
WAPŃ - W nasionach chia znajdują się spore ilości wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Nasiona chia mają w sobie więcej wapnia niż mleko, czyli produkt, który uchodzi za bogaty w ten pierwiastek. 100 g nasion chia zawiera aż 631 mg wapnia.
POTAS-Potas jest szczególnie ważny w diecie osób, które cierpią na nadciśnienie i choroby serca, ponieważ obniża ciśnienie.
MAGNEZ - W nasionkach szałwii hiszpańskiej znajduje się także magnez, którego niedobory mogą powodować kłopoty ze snem, permanentne zmęczenie, problemy z koncentracją, skurcze, a także zbytnią nerwowość i podatność na stres.
FOSFOR -Fosfor, szczególnie w połączeniu z wapniem, który również znajduje się w nasionach chia, wpływa pozytywnie na zdrowie kości. Poza tym fosfor wspomaga pracę układu nerwowego oraz wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
ANTYOKSYDANTY - chronią komórki ciała i zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.
BŁONNIK - W nasionkach chia nie brakuje błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu. Błonnik nie dość, że reguluje pracę układu pokarmowego, powoduje dłuższe odczuwanie sytości, przez co zmniejsza łaknienie.
BIAŁKO -Nasiona szałwii hiszpańskiej są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego powinny znaleźć się w diecie osób, które nie jedzą mięsa. Nasiona chia mają w swoim składzie większość ważnych aminokwasów, co wyróżnia je spośród nasion bogatych w białko.
NASIONA CHIA A ODCHUDZANIE
Nasiona chia po namoczeniu w wodzie lub innym płynie pęcznieją, przez co wypełniają żołądek i hamują łaknienie na dłuższy czas. Mimo to w przeprowadzanych badaniach, podczas których uczestnicy eksperymentu codziennie jedli nasiona chia, nie udało się wykazać wpływu spożywania nasion szałwii hiszpańskiej na odchudzanie.


Komentarze
Prześlij komentarz